Stedentrip Krakau
Stedentrip Krakau

Stedentrip Krakau

Krakau is een van de populairste steden van Polen, omdat het oude centrum van de stad alle oorlogen heeft doorstaan: alle historische burchten, kerken, paleizen en pleinen zijn behouden gebleven. Dit maakt een stedentrip Krakau zo aantrekkelijk: de stad is historisch en tegelijk modern en levendig. De moeite waard voor wie alles wil weten over de Poolse geschiedenis en ook voor wie zich wil onderdompelen in de mengeling van oudheid, uitgaan, cultuur en winkelen. Centraal in de Oude Stad ligt de Grote Markt (Rynek Glowny). Het stratenplan is overzichtelijk en wordt in het zuiden begrensd door de rivier de Wisla.

Stedentrips inclusief vlucht

Bezienswaardigheden in Krakau

Er zijn plekken die je tijdens een stedentrip Krakau niet mag missen. De imposante Wawelburcht en Wawelkathedraal herbergen eeuwen geschiedenis, inclusief de ontstaanslegende van Krakau. Daarin speelde de bronzen vuurspuwende draak aan de voet van de burcht een belangrijke rol. Bezoek ook de weidse Grote Markt met zijn vele terrassen en de Lakenhal, waar Poolse kunstnijverheid te zien is. Ook het Czartoryskimuseum met kostbare klassieke kunstverzamelingen is een aanrader, net als de iets verderop gelegen oude joodse wijk Kazimierz met gerestaureerde synagogen en het Galicisch-Joods museum. Bijkomen kan in de Planty, de groene parkgordel rondom de Oude Stad.

Winkelen en uitgaan in Krakau

Merkwinkels en winkelketens, afgewisseld door karakteristiek Poolse winkels en boetieks, maken winkelen tijdens je stedentrip Krakau geweldig. De belangrijkste winkelstraten in het centrum zijn Florianska, Grodzka en Szewska. Voor modern shoppen ga je naar de Galeria Krakowska of Galeria Kazimierz. Pools gemoedelijk is het op de dagelijkse markt van Kleparz. Uitgaan in Krakau is een must voor de liefhebbers: in de ongedwongen mix van alternatief en trendy, theatraal en chic is veel livemuziek te beluisteren. Hier hoef je voorlopig niet weg. Bezoek ook de kelderkroegen en jazzcafés in het gangenstelsel onder de stad.

Eten en drinken in Krakau

Uit eten tijdens een stedentrip Krakau is een feest van ontdekkingen: Hongaarse, Boheemse, Italiaans en Joodse invloeden zijn prominent aanwezig, natuurlijk naast de traditionele Poolse keuken. Poolse specialiteiten zijn gerechten van gevuld deeg (pierogi) met vlees, kaas of zuurkool, soepen met een zure basis, en uit de koffiehuiscultuur het typische appelgebak szarlotka. Het aanbod aan eetgelegenheden is enorm gevarieerd: van koffiehuis tot toprestaurant en van melkbar tot extravagant eethuis. Aan het einde van je stedentrip Krakau is maar één conclusie mogelijk: hier is veel te veel te zien voor één stedentrip; je komt zeker nog eens terug.